Rugi atau Peluang Apabila Harga Jatuh?

Rugi atau Peluang Apabila Harga Jatuh?

Apabila berlaku sebarang perubahan kepada harga unit amanah semestinya memberi kesan kepada individu yang melabur. Tetapi adakah penurunan harga unit amanah ini hanya menberi kesan yang negative kepada pelabur semata-mata. Jadi, mari kita lihat kesan yang sebaliknya terhadap situasi ini.

 

Harga Unit Lebih Murah

Semasa harga unit jatuh, nilai seunit akan menjadi lebih murah. Jika dilihat kepada keadaan ini, ia merupakan satu peluang kepada pelabur untuk menambah jumlah pelaburan mereka dengan membeli lebih banyak unit amanah dengan harga yang lebih murah. Ia ibarat seperti pelanggan yang membeli belah di gudang jualan semasa musim perayaan untuk membeli baju yang berkualiti dengan harga promosi yang lebih murah.

 

Dapat Membeli Lebih Banyak Unit Amanah

Sudah tentu harga unit amanah yang rendah memberi peluang kepada pelabur untuk mendapatkan bilangan unit amanah yang lebih banyak dengan nilai pelaburan yang sama. Sebagai contoh, harga seunit adalah RM0.60. Dengan nilai pelaburan sebanyak RM100, pelabur akan memperolehi sebanyak 166 unit. Apabila harga unit amanah jatuh kepada RM0.50, pelabur akan dapat memperolehi sebanyak 200 unit walaupun dengan nilai pelaburan yang sama.

 

Oleh demikian, jangan pernah risau jika harga unit amanah menurun. Pelabur perlu melihat kepada peluang yang ada terhadap situasi yang berlaku. Pelabur yang bijak tahu untuk membuat keuntungan ketika pasaran harga unit amanah meningkat ataupun menurun.

 

Sharing is caring!

Zulhusni Salha

Konsultan Kewangan l Penulis

Comments are closed.
shares