Perkara Asas Sebelum Melabur di Unit Amanah

Perkara Asas Sebelum Melabur di Unit Amanah

Pelaburan unit Amanah adalah salah satu platform pelaburan jangka masa panjang. Ia adalah satu pelaburan yang menguntungkan jika anda berani menanggung risiko yang tinggi.

Tetapi sebelum memulakan pelaburan, anda boleh baca perkara asas ini sebagai panduan anda.

  1. Sebelum melabur, anda pelu menyimpanan 10% daripada pendapatan anda. Anda boleh simpan di Tabung Haji kerana ia memberi pulangan yang lebih baik daripada simpanan biasa.

 

  1. Buat simpanan sebanyak 3 hingga 6 bulan gaji anda. Simpanan ini sebagai dana kecemasan untuk masa hadapan.

 

  1. Selepas cukup simpanan kecemasan, anda boleh mulakan pelaburan dengan menggunakan simpanan 10% daripada pendapatan anda tadi. Dapatkan nasihat daripada yang pakar berkenaan pelaburan bagi mengurangkan risiko anda. Anda boleh mulakan pelaburan unit amanah dengan bantuan konsultan sedia ada.

 

  1. Gunakan konsep “Dollar Cost Averaging” (DCA) dalam pelaburan anda. Simpan secara konsisten dan beli pada harga yang murah. Dengan ini, anda mampu mengurangkan risiko kerugian dan memaksimakan keuntungan.

 

  1. Labur wang dari Kumpulan Wang Simpanan Persaraan (KWSP). Anda boleh memaksimakan dana persaraan anda dengan menggunakan wang simpanan KWSP untuk melabur di unit amanah. Jadi, anda boleh dapatkan nasihat dan penerangan daripada konsultan unit amanah berkenaan proses pengeluaran.

 

  1. Letakkan benchmark Tabung Haji dengan pulangan 7% setahun sebagai “Return of Investment” (ROI). Jika ROI dana yang anda labur kurang 7%, maka anda boleh review dana dan switching ke dana lain.

 

  1. Jangan bergantung harap kepada konsultan semata-mata. Mereka hanyalah orang tengah dalam pelaburan ini. Anda sebagai pelabur boleh mendapatkan maklumat berkenaan portfolio pelaburan anda setiap bulan atau tiga bulan.

 

  1. Semak prestasi dana-dana pelaburan unit amanah melalui laporan Lipper. Lihat pretasi pulangan sepanjang 5 tahun. Jika pretasi pulangan adalah tinggi, ini bermakna pihak pengurusan dana mempunyai strategi pelaburan yang baik.

 

Kalau nak tahu tentang unit amanah, boleh baca artikel Apa Itu Unit Amanah.

Sharing is caring!

Zulhusni Salha

Konsultan Kewangan l Penulis

Comments are closed.
shares